Mengenai Saya

Foto saya
madiun, Indonesia
PROUD 2 b MY SELF...... my name is rudi ahmad bin baddu lahir pada tanggal 02/03/1986... anak pertama dari 6 beradik... born in south sulawesi indonesia... kemudian my parent and i hijrah gi kota kinabalu sabah malaysia... kat situ lah aku dibesarkan...mencoba tuk menjadi hamba yg taat (walaupun masih bnyak kekurangan di sana sini)..FCBarcelona diehardfans..... ~ VISCA el BARCA~ & im ANTIMADRIDISTA..my biges dream is 2 see them play in camp nou..love travelling,melamun,ketawa,.... i love funny people... skarang tngah blajar d pondok pesatren alfatah temboro,magetan jawa timur,indonesia... PROUD 2 B MY SELF thats my blog name...

6 September 2011

fuhhh...masalah datang bertubi2..
Teringat pla dgan ceramah seorang ustaz beberapa waktu yg lalu...

Beliau bagitau:
ketika masalah dtang pada orang soleh maka masalah tersebut adalah untuk mengangkat drajat orang itu di sisi allah...

Ketika masalah datang pada orang mukmin (drajatnya bawah sikit dari orang soleh) maka masalah tersebut adlah ujian untuknya....

Ketika masalah dtang pada orang muslim (iman pada allah dan rasul tapi tak amal) maka masalah tersebut adalah bala bencana dari allah untuk dia (mungkin sebab dosa2 dia)...
Dan natijahnya.:
semakin bnyak masalah yg d terima oleh orang soleh maka
semakin tinggi pula drajatnya d sisi allah..
Dan smakin bnyak masalah yg d terima oleh orang mukmin maka smakin bnyak ujian yg dia dapat (kalo sabar lulus ujian kalo nda maka gagal ujian)
dan smkin bnyak masalah yg d trima oleh orang yg hanya muslim (yakin pada allah tapi tidak mengamalkan agama) maka smakin bnyak bala yg dia dapat (sbab kebnyakan orang yg tidak mngamal kan perintah2 allah suka mngeluh bila kena masalah)..

Dan siapakah kita di sisinya...?
Adakah kita layak di panggil orang soleh...?
Cukup kah amal kita hingga kita layak di panggil 'mukmin sejati'..?
Atau kita hanya sekadar muslim...yg hanya yakin pada allah tapi tidak mengamalkan islam....

Layakkah kita dapat pertolongan allah..??


Renung2 kan lah....

26 Julai 2011

my dream...

assalamualaikum warahmatullah....
fuhhhhh..dah lama tak buat post...heemmmmm nak post apa ya
haaaaaa...terigat pla kejadian tadi malam...
tadi malam tak tau kenapa nda dapat pejam mata.....
mula baring jam 1:25....sampai jam 3:30 pun mata tak boleh nak pejam
apalagi aku pun ambil lah laptop abis tu layan bloog kat fb....
tngah2 asyik layan bloog2 tejumpa 1 bloog [alexa yussida] .....fuyyyooo...
bikin jeles (jeles sampai tahap gaban sua dia buat)..best giler
nak tau apa dia post...??? tak nak....apasal tak nak...???
takpe2 korang tak nak pun aku bagi tau jugak...hak3x..
cerita dia camnie......
penulis bloog tu tulis cerita perjalan2 dia waktu gi manchester uk,velensia,madrid...
dan yg paling aku tak tahan dan tak boleh trima dia gi nou camp barcelona....
adeeiiii (jeles sampai keluar ingus aku dia buat) siap ngan gambar lagi...
keluar air liur tengok...adeiii...
jadi aku pun tefikir lah nak buat post nie....
tapi beza sikit la...kalau dia post tempat2 yg dia dah pegi...
tapi lau aku pulak lain....aku nak post tempat2 impian yg aku nak pegi...
hehehehehe
maklum lah orang tak berpunya....jadi berimpian pun dah syukur..
bak kata seorang artis indonesia "HIDUP BERAWAL DARI MIMPI" hehehhe
well...nie lah tempat2 impian aku...yg slalu terbawa dalam mimipi.

enjoy it...


2 Julai 2011

renungan bersama

hemmm.....
lama sua aku nda membebebel kat bloog niee
(pinjam lu ayatnya c kaja hhahahaha...piss kaja)
hehehehehehe.....hari nie aku nak share
kata2 mutiara dari shabat juga menantu nabi S.A.W
ALI R.A (gudang ilmu).......
smoga bermanffat untuk semua










20 Mei 2011

FACEBOOK!!





hmm.. hari ne topik yg ingin dibicarakan ialah mengenai "FACEBOOK"..why FACEBOOK..???...mungkun bab hari nie ramai diantara kita yg mpunyai FB kan.. saya sendiri jugak mempunyai FB.. persoalannya disini. adakah kamu semua percaya semua kenalan diFB? percaya ngan suma maklumat yg diberi? percya itu merupakan wajah yang sebenar? terlebih dahulu saya ingin MEMOHON MAAF sekiranya membuat urng skit hati ngn apa yg saya ingin katakan .. hehe.. apa salahnya kan letak MAKLUMAT sebenar dlm FB.. kenapa perlu menipu mklumat diri..adakah dgan menutup2 kebenaran diri maka ur face will be handsome/beautifull...????atau mngkin orng akan tertarik ngan kita...??? why...????why must u lie...???takut muka mu ketahuan jelek...???emang kalo ko tipu jadi handsome muka mu...???sori larh brader....d mana pun ko mo taruk 2 bangkai satu saat akan tercium juga....so why not ur put ur true own info.....???
why not wee PROUD 2 B OUR SELF......

berkaitan ngn nama blog nie "PROUD TO B MYSELF" .. so, u guys also should be proud to b yourself.. no need to put a fake information on your FB.

akhirnya,,,,,,,,,,,,,,,

hahahahahah........at last.....jadi jua aku pnya blog.
reason why i made this blog is..... hurm mybe coz my kazen....dia ada buat blog http://kjaharun91.blogspot.com/ nah kat dalam blog tu dia ada crita macam2....best juga share crita2...hehehehe akhirnya jadik lah nie blog....
selain tuk jadi blog pribadi blog nie juga untuk expose what im thingking dan juga untuk bagi pendapat tentang zaman skang nie n share what can i share mybe story of orang2 yg tlah pun berjaya ngan usaha dia sendiri dan untuk share my experience

.......harap2 bermanafaat lah untuk semua orang...
LUV YA ALL.........
napa aku namakan blog nie PROUD 2 B MY SELF....hermmm mungkin bab kehidupan ku yg pnuh ngan liku2....yg kadang buat aku rasa putus asa ngan diri sndiri....or mungkinjuga bab aku hidup d dua dunia (indonesia malaysia) yg kadang mmbuat orang memandang sebelah mata...mungkin juga bab aku skolah kat madrasah yg kadang membuat orang brkata "d makan kaitu ALQURAN nnti lau ko nikah????"....terserah lah ko mo cakap apa bab IM PROUD 2 B MY SELF........

sila baca

http://rudionam86.blogspot.com/2011/07/my-dream.html